Vartalotyypit
Kapselipukeutuminen

En usko vartalotyyppeihin

Kirjoitin viime viikolla postauksen Miten löytää oma tyyli?
Jätin postauksesta tarkoituksella pois vartalotyypit ja niiden mukaisen pukeutumisen. Kerron tässä postauksessa, miksi en usko vartalotyyppeihin ja miksi voisimme jo unohtaa moiset luokittelut.

Näytän myös kuvan kera, miten isokokoinen ihminen VOI käyttää
“mustaa isoa säkkiä” ja näyttää hyvältä!
Mukana myös tarina siitä, miten minä ihastuin “Älä pukeudu näin” -asuun.

Huomaathan lukiessasi, että sinä saat noudattaa vartalotyyppien mukaisia ohjeistuksia, jos koet, että hyödyt siitä. Postauksessa esitetyt mielipiteet ovat minun ajatuksiani aiheesta ja yksi näkökanta tähän asiaan.

Mihin vartalotyyppien määrittely perustuu?

Vartalotyypin määrityksellä ja “vältä näitä malleja, jos olet sitä tai tätä” -ohjeistuksilla pyritään siihen, että pukeutuminen imartelisi vartaloa parhaalla mahdollisella tavalla ja vaatteen malli toisi esiin vartalon parhaat puolet. Ja pukeutumisen keinoin pystyisit tietenkin häivyttämään vartalon “huonommat” puolet.

Vartaloiden oletetaan olevan tietyn kauneusihanteen mukaisia. Jos ne eivät sitä ole, yritetään vaatteen muodolla ja pukeutumisella huijata silmää ja saada vartalo näyttämään siltä, miltä vartalon PITÄISI näyttää.

Vartalotyypin mukaisella pukeutumisen avulla siis pyritään näyttämään mahdollisimman hoikalta ja sopusuhtaiselta, eikä ainakaan missään nimessä isommalta mitä oikeasti on. Yksi vartalotyypeistä on tiimalasi ja kaikkien muiden vartalotyyppien tulisi pyrkiä näyttämään tiimalasilta.

Voi kunpa voisimme enemmän miettiä sitä, että käyttäisimme omaan tyyliin sopivia, omaan silmään kauniita vaatteita. Sellaisia, jotka tuntuvat ihanilta päällä!

Joten älä kaiva mittanauhaa kaapista, vaan mieluummin katso peiliin ja mieti:

  • Onko tämä vaate päällä kiva olla?
  • Tykkäänkö tästä väristä tai printistä?
  • Onko tämä mielestäni ihana asu?

Onko pukeutumisen pääasiallinen tavoite edelleen näyttää mahdollisimman laihalta?

Minun mielestäni tällainen ajattelutapa on hyvin kapeakatseista ja vanhanaikaista. Vuonna 2020 meidän pitäisi iloita erilaisuudestamme, ottaa ilo irti omasta tyylistämme ja jättää muotit tyhjilleen, kun niihin emme kaikki millään mahdu.

Mielestäni meidän kaikkien parhaat puolet ovat sisäpuolella, eikä vaatteen mallilla tai värillä ole sen kanssa tekemistä. Uskon myös vahvasti siihen, että ryhti ja hymy ovat ne asiat, mitkä saavat sinun parhaat puolesi esiin. Käytetään niitä!

miksi en uskovartalotyyppeihin

Vartalotyypit

Vartalotyyppi määritellään ottamalla mittoja vartalosta.
Neljä mittaa määrittelee vartalotyyppisi: hartiat, rinta, vyötärö ja lantio.
Vartalotyyppejä on viisi:

Kolmio, A, päärynä
Miksi en usko vartalotyyppeihin
  • vartalotyypeistä kaikkein yleisin
  • lantiomitta on suurempi kuin hartiamitta tai rinnanympärys
  • ohjeistetaan häivyttämään leveää lantiota tuomalla huomiota hartioihin ja tuomalla volyymia vartalon yläosaan
Käännetty kolmio, Y
Miksi en usko vartalotyyppeihin
  • hartiat ja rinta ovat leveämmät kuin lantio
  • vahvuuksina pidetään vyötäröä ja lantiota
  • ohjeistetaan pukeutumaan niin, että vartalo näyttäisi enemmän suorakulmiolta eli vyötäröön ja lantioon tuodaan volyymia
Suorakulmio, H
Miksi en usko vartalotyyppeihin
  • vartalo ei ole kovin kurvikas ja suurta eroa hartia-rinta-vyötärö-lantio -mitoilla ei ole
  • ei ole häivytettäviä tai peiteltäviä osioita eli suorakulmio -vartalotyypin omaava voi itse päättää mitä osaa vartalosta haluaa korostaa eniten, wau
Ympyrä, O, omena
Miksi en usko vartalotyyppeihin
  • vyötärö on vartalon levein kohta
  • vatsa on kauneusihanteissa usein pahin kaikista ja vatsa pyritään peittämään ja häivyttämään keinolla millä hyvänsä
  • ohjeistetaan tuomaan huomiota ylävartaloon, hartioihin ja pääntiehen
Tiimalasi, X
  • vyötärö on vartalon kapein kohta ja sitä pyritään korostamaan entisestään
  • tiimalasivartaloa on pidetty kauneusihanteiden mukaisimpana vartalotyyppinä jo pitkään
  • kaikissa muissa vartalotyypeissä vaatteilla pyritään luomaan illuusio tiimalasivartalosta

Miten minä erehdyin ihastumaan “älä pukeudu näin” -asuun.

Facebookissa tuli muutama vuosi sitten vastaan eräs kuvapari, mikä on jäänyt mieleeni. Kuvassa, joka kiinnitti minun huomioni, mallilla oli päällään löysä, laatikkomainen, musta mekko. Ensireaktioni oli, että “Onpa ihana mekko, mikäköhän tuo on..”

Tutkailin kuvaa tarkempaan ja jatkoin lukemista.
Tämä kuvahan olikin “älä pukeudu näin” -kuva. Hahaa, hupsis.

Viereisessä kuvassa samalla mallilla oli päällään värikäs mekko. Tämä oli vartalotyypin mukainen, tyköistuva mekko, joka sai mallin näyttämään hoikemmalta. Ei yhtään minun tyylinen mekko, toisin kuin se ihana musta laatikko.

Tutkailin kuvia tarkemmin ja mustan mekon kanssa malli oli vähän huonossa ryhdissä, hiukset roikkuivat ja kasvot olivat vähän mutrulla. Värikkään mekon kanssa oli ryhti suoristunut, hiukset kammattu ja leveä, säteilevä hymy mallin kasvoilla. Tällä yritettiin siis selvästi korostaa mustan mekon sopimattomuutta mallille: Älä vain sorru tällaiseen.

Tämä oli mielestäni kyllä superhauska kuvapari! Itse kuljen muodottomissa mustissa mekoissa, mutta hyvässä ryhdissä, hiukset kammattuina ja hymy huulilla. Ja rakastan näitä mekkojani, ne ovat ihania ja tuntuvat omilta! Enkä usko ollenkaan, että olen niin ankea näky kuin kuvapari antoi ymmärtää mustissa laatikoissa kulkevien olevan.

Joten ota vartalotyypeistä ja pukeutumissuosituksista mallia, jos niin haluat. Mutta älä ole huolissasi, jos et niistä perusta.

Ei-imarteleva, ihana asuni!

miksi en uskovartalotyyppeihin

Kuvassa on esimerkki asustani, jonka yhdistelin 10×10 haasteessa.

Lue lisää 10×10 -haasteesta täältä: 10×10 haaste – Mikä se on ja minun 10×10 haasteen asut

Asu ei imartele yhtään mitään kohtaa vartalossani. Asu on kokomusta ja siinä on yhdistelty löysää löysän päälle!

Asu on juurikin se “suuri, musta, löysä säkki”, mitä keskusteluryhmissä kauhistellaan. Tämähän on ison ihmisen päällä aivan no-no!

Mielestäni asu on ihana! Se on myös persoonallinen, enkä yritä se päälläni piiloutua mihinkään. Minulla oli ihana ja itsevarma olo asua käyttäessäni.

Vältä näitä, jos…

Viimeksi tänä keväänä luin iltapäivälehden sivuilta, miten isokokoisen ihmisen ei kannattaisi käyttää pieniä printtejä tai pieniä asusteita (koruja, laukkuja), koska ne saavat ihmisen näyttämään suuremmalta kuin on. Mutta päinvastoin: jos olet tosi pieni, sinun kannattaa käyttää pieniä printtejä ja pieniä asusteita, jotta näyttäisit isommalta.

Eli ethän näytä isolta. Mutta älä vaan näytä liian pieneltäkään.
Näytetään siis kaikki keskikokoisilta?

Itse pluskokoisena ihmisenä mietin, että kyllä on hölmö katsoja, jos luulisi minun olevan pienikokoinen käyttämäni vaatteen perustella. Minä olen pluskokoinen ihminen, ei käyttämäni vaate siihen vaikuta.

Se, onko kokoni sitten ongelma katsojalle, on katsojan henkilökohtainen ongelma. Jo on, toivon todella, että hän osaa jossain vaiheessa elämäänsä käsitellä negatiiviset tunteensa ja olla keskittymättä muiden ihmisten ulkonäköön. On varmasti parempi olla itsensä kanssa sitten.

Mitä ajatuksia sinulla on vartalotyypeistä?

Mielestäni tällaiset vikalistat voitaisiin jo unohtaa ja jokainen voisi pukeutua omien mieltymysten mukaisesti. Jokainen voi ihan itse päättää, mitä haluaa vartalossaan peittää, tai mitä haluaa olla peittämättä.

Millaisia ajatuksia vartalotyypit sinussa herättää?
Pitääkö aina näyttää mahdollisimman laihalta?

Voit kommentoida tai laittaa viestiä:

Voit myös tilata blogin uusimmat postaukset suoraan sähköpostiisi sivupalkin kentästä! Näin et missaa tulevia kirjoituksia! Mobiililaitteella löydät saman kohdan painamalla kolmea viivaa yläpalkissa!

terkuin,
Pia

Ajatuksia? Kommentoi, niin jutellaan lisää!