Vaatesäilytys
Kapselipukeutuminen

Toimiva vaatesäilytys ja vaatteiden varastointi

Vaatesäilytys

Toimiva vaatesäilytys on mielestäni yksi toimivan arjen avain. Itse rakastan hyvin toimivia säilytysjärjestelmiä ja kaappien järjestelyä!

Lue tästä postauksesta vinkit vaatesäilytykseen, miten minä säilytän vaatteitani ja miten varastoin reservivaatteeni.

Kirjoitin vaatteiden varastoinnista ja vuodenaikojen vaihtumisesta aiemmassa postauksessa täällä:
Vuodenajan vaihtuminen vaatekaapissa

Kun vaatteita on sopiva määrä suhteessa käytössä oleviin säilytystiloihin, pukeutuminen on helppoa ja mukavaa!

Toimiva vaatesäilytys

Mielestäni ihan ehdotonta toimivassa vaatesäilytyksessä on nämä jutut:

  • Riittävä määrä tilaa suhteessa vaatteiden määrään
    Vaate tulee saada pois vaatekaapista ilman, että vaatepinot kaatuilevat tai ilman, että pitää siirtää muita vaatteita pois edestä päästäkseen käsiksi haluamaansa vaatteeseen. Ne vaatteet, jotka eivät ole juuri nyt käytössä, kannattaa varastoida pois käyttövaatteiden joukosta. Tästä lisää myöhemmin tässä kirjoituksessa!
  • Säilytystilan järjestys ja selkeys
    Kun vaatteet ovat helposti saatavilla ja jokaisella vaatteella on oma paikkansa, ei tarvitse käyttää aikaa vaatteiden siirtelyyn tai tietyn vaatteen etsimiseen. Vaatteet on helppo laittaa pesun jälkeen omille paikoilleen.
  • Runsaasti tankotilaa
    Ripustan henkarille melkein kaikki yläosani neuleita lukuun ottamatta. Henkarilla vaatteet pysyvät ryhdikkäämpänä, eivät rypisty ja ne ovat helposti saatavilla. Myös housut roikkuvat omalla housuripustimellaan. Käytän henkareita myös vaatteiden kuivausvaiheessa. Tämä vähentää silityksen tarvetta ja vaatteet ovat siistimpiä.
  • Ulosvedettävät korit ja pystyviikkaus
    Korien avulla on superhelppoa hyödyntää kaapin syvyys kokonaisuudessaan, eikä vaatepinon taakse unohdu mitään. Vetokoreihin voi lisätä pieniä laatikoita tai rasioita jakamaan tilaa.
    Valmiisiin kaappeihin on saatavilla säilytysjärjestelmiä (esim. Elfa), jos kaapissasi ei ole niitä suoraan.
  • Samanlaiset henkarit
    Samanlaiset henkarit ovat ilo silmälle! Vaatekaapin sisältö näyttää selkeältä ja kauniilta, kun henkarit ovat keskenään samanlaiset.

Omat vaatesäilytysjärjestelmäni

Vaatesäilytys

Muutimme nykyiseen kotiimme vuonna 2011. Täällä ei ollut yhden melko pienen ja epäkäytännöllisen vaatehuoneen lisäksi ollenkaan kiinteitä säilytyskalusteita.

Päädyimme ostamaan omaan makuuhuoneeseen ja lastenhuoneeseen Ikean Pax -vaatesäilytysjärjestelmää. Olen ollut näihin Paxeihin oikein tyytyväinen ja ne ovat palvelleet mainiosti viimeiset yhdeksän vuotta!

Paxeissa on se etu, että vaatekaappien runkojen sisällöt voi suunnitella itse, omaan käyttöön sopivaksi. Sisältövaihtoehtoja on todella paljon ja niitä voi myös muokata myöhemmin, kun omat tarpeet muuttuvat. Tarvitset vain ruuvimeisselin ja muutokset on helppo ja nopea tehdä.

Itsekin olen tehnyt useaan kertaan muutoksia vaatekaapin sisusteisiin. Etenkin lasten vaatekaapissa muutokset ovat olleet tarpeen moneen otteeseen. Lasten kasvaessa, myös vaatesäilytyksen tarpeet muuttuvat. Tangot tarvitsevat nykyisin alleen aika paljon enemmän tilaa, kuin yhdeksän vuotta sitten. Ja tietenkin nykyään lapset ottavat itse vaatteet kaapista, aluksi käyttäjinä olivat vain vanhemmat.

Myös omaan vaatekaappiin olen tehnyt muutoksia. Isoin tekemäni muutos oli se, kun metrin levyisen rungon sisältö muuttui. Muutos oli käytännössä pieni, mutta sai aikaan ison muutoksen: siirsin hyllyn ylhäältä alemmas housutelineen päälle ja vaatetangon ihan ylös. Tämä oli aivan superhyvä oivallus ja toi paljon käytännöllisyyttä vaatekaappiini. Olen 177cm pitkä ja yletyn oikein hyvin ottamaan henkarit tuolta ylhäältä ja vaatteiden alle hyllylle jää hyvää tilaa neuleille ja sukille.

Tällä hetkellä kaikki kapselini vaatteet ovat tässä keskimmäisessä vaatekaapin osassa. Vaatetangon oikeassa reunassa on juhlavaatteitani. Kotivaatteideni yläosat ovat hyllyn takaosassa ja alaosat mahtuvat hyvin housuripustimen oikeaan laitaan.

Muissa kaapin osissa on ulosvedettäviä koreja. Ulosvedettävissä koreissa säilytän alusvaatteet, sukkahousut, urheiluvaatteet, villakerrastot ja reservivaatteitani. Mieheni vaatteet säilytetään yhdessä kaapissa olevalla tangolla ja vetokoreissa.

Vetokorit ovat mielestäni ihan must vaatesäilytyksessä! Korien avulla on helppo hyödyntää kaapin syvyys kokonaisuudessaan ja vaatteet ovat helposti saatavilla. Lastenvaatteet olen pystyviikannut koreihin, aivan äärettömän kätevää ja toimivaa!

Miksi varastoida vaatteita?

Vaatteiden varastointi kuulostaa ehkä isommalta operaatiolta, mitä se onkaan. Mutta en oikein parempaakaan termiä keksi.

Vaatteiden varastoinnilla tarkoitan tiettyjen vaatteiden pois ottamista käyttövaatteiden joukosta. Kapselivaatekaapin yksi pääperiaatteista on se, että vaatekaapissasi on esillä vain niitä vaatteita, joita käytät juuri nyt. Vaatteiden tulee sopia sinun elämäntyylisi, pukeutumistyyliisi ja meneillään olevaan vuodenaikaan.

Suomessa on neljä vuodenaikaa ja kaikki vaatteet eivät välttämättä sovellu käyttöön ympäri vuoden. Kesällä paksumpien villavaatteiden ei tarvitse olla käyttövaatteidesi joukossa, ja talveksi voit hyvin pakata rantakaftaanin vähän syrjemmälle.

Pukeutumisesi helpottuu, kun sinun ei tarvitse etsiä sopivaa vaatetta sellaisten vaatteiden joukosta, mitä et voi tai halua juuri nyt käyttää.

Kapselipukeutumisessa suositaan vuodenaikojen mukaista vaatekaapin päivittämistä. Vaatekaapin kausittainen päivittäminen tuo vaihtelua kapselivaatekaappiin ja auttaa sinua pitämään käytössä olevan vaatemäärän kohtuullisena. Tämän ansiosta ylimääräinen ”meteli” vaatekaapissasi rauhoittuu ja pukeutumisesi helpottuu.

Lue vuodenaikojen vaihtumisesta vaatekaapissa kertova postaus täältä:
Vuodenajan vaihtuminen vaatekaapissa

Vaatesäilytys

Minne varastoida vaatteita?

Varastointitapa riippuu tietenkin paljon sinulla käytössä olevista säilytystiloista. Mutta kirjaimellisesti mihinkään varastoon ei tarvitse tai ehkä kannatakaan sisävaatteitaan viedä. Sesongin ulkopuoliset ulkovaatteet ja kengät toki kannattaa viedä lämpimään varastoon, jos sellainen on käytössä. Ne vievät melko paljon tilaa sisätiloissa ja ne on helppo käydä varastosta kaivelemassa sitten kauden vaihtuessa.

Meillä on paljon kaappitilaa, joten melkein kaikki varastoidut sisävaatteeni mahtuvat vaatekaappiini. Mutta jos sinulla on vähemmän säilytystilaa käytössäsi, tässä pari vinkkiä, miten voisit varastoida vaatteita, mitkä eivät nyt ole käytössä:

  • Sängynaluslaatikko
    Sängynaluslaatikkoon mahtuu paljon tavaraa ja vaatetta. Varastoidut vaatteet on helppo sieltä kaivaa sitten, kun niille tulee tarve.
  • Vaatekaapin ylähylly / hyllyn takaosa
    Hyvä tapa hyödyntää säilytystiloja, mihin on jokapäiväisessä arjessa hankala päästä käsiksi. Vaatteet ovat poissa silmistä, mutta saatavilla tarpeen tullessa. Näin ne vaatteet, jotka eivät ole juuri nyt käytössä, ovat kuitenkin erillään tällä hetkellä käytössä olevista vaatteista ja pukeutumisesi on helppoa.
  • Oma laatikko lipastosta
    Voit varata yhden lipaston laatikon (alimmainen esimerkiksi) varastoiduille vaatteille.
  • Isot muovilaatikot
    Isot muovilaatikot ovat säilytyksessä käteviä. Ne voi sujauttaa vaatehuoneen nurkkaan, vaatekaapin ala- tai ylähyllylle tai sängyn alle.
  • Pukupussit
    Voit myös laittaa varastoitavia vaatteita pukupussiin ja säilyttää pukupusseja tangolla käytössä olevien vaatteiden kanssa. Pukupussissa nämä varastoidut vaatteet pysyvät suojassa pölyltä ja ovat selkeästi erillään käyttövaatteista.

Näissä vaihtoehdoissa varastoidut vaatteet ovat syrjässä, mutta helppo kaivaa esiin tarvittaessa. Vaatteiden varastointiin käy siis ihan millainen vain tila, mikä sinulla sattuu olemaan käytössä kodissasi.

Vaatesäilytys vanhoissa matkalaukuissa – reservien varastointi

Niitä vaatteita, jotka eivät nyt ole käytössä, kutsutaan kapselipukeutumisen ympyröissä reserveiksi. Nämä ovat esimerkiksi kausivaatteita tai muita vaatteita, jotka eivät syystä tai toisesta ole mukana kapselissasi tällä hetkellä.

Reservit kaivellaan esiin aina kauden vaihtuessa, kun kootaan uutta vaatekapselia. Niiden ei siis tarvitse välttämättä olla kädenulottuvilla aina.

Säilytän suurimman osan mun reservivaatteista vanhoissa matkalaukuissa. Matkalaukut ovat isoisäni vanhoja ja aivan upeita! Matkalaukut ovat sänkyni vieressä ja toimittavat yöpöydän virkaa.

Minusta on ihanaa pitää matkalaukut osana sisustusta ja ne kätkevät sisäänsä hyvän määrän vaatetta! Vaatesäilytys on todella hyvä keino hyödyntää tyhjä tila matkalaukkujen sisällä.

Matkalaukut on helppo avata tarpeen tullen ja sisällön saa vaihdettua kauden vaihtuessa. Nyt alkaakin olemaan aika kaivella matkalaukuista neulevaatteet vaatekaapin puolelle ja käyttöön!

Millainen on sinun mielestä toimiva vaatesäilytys? Oletko tyytyväinen siihen, miten teillä on vaatesäilytys toteutettu vai olisiko siinä kehitettävää?

Seuraa blogia

Voit tilata blogin uusimmat postaukset suoraan sähköpostiisi sivupalkin kentästä! Näin et missaa tulevia kirjoituksia! Mobiililaitteella löydät saman kohdan painamalla kolmea viivaa yläpalkissa!

Voit kommentoida tai laittaa viestiä:

terkuin,
Pia

Ajatuksia? Kommentoi, niin jutellaan lisää!