Elokuun vaatteet
Kapselipukeutuminen,  Minun kapselini

25 vaatteen kapseli loppukesäksi

Tässä postauksessa kerron mitä sisältää minun loppukesän 25 vaatteen kapseli! Tarkoituksenani on kirjata ylös kaikki käyttämäni vaatteet ainakin elokuun ajan, ehkä pidempäänkin! Tästä saan itselleni mielenkiintoista tilastotietoa vaatteiden käyttömäärästä!

Olen tehnyt tätä kirjaamista ennenkin. Lue postausta eteenpäin, niin näet mun 2018 vuoden asuja! Sain idean tehdä tämän nyt taas Emmavilhelmiina -blogista. Emma oli kirjannut kesäkuussa käyttämänsä vaatteet ylös, löydät hänen postauksen aiheesta täältä:
Vaatekaappini lukuina: Kaikki kesäkuussa käyttämäni vaatteet

Löydät tästä linkistä paljon lisää kapselipukeutumiseen liittyviä postauksia:
KAPSELIPUKEUTUMINEN

30 käyttökertaa jokaiselle hankitulle vaatteelle

Oletko koskaan kuullut, että uutta vaatetta hankkiessa pitäisi miettiä, että saako vaate vähintään 30 käyttökertaa? “30 wears” on vaatehaaste, jossa haastettaan käyttämään jokaista omistamaasi vaatekappaletta vähintään 30 kertaa.

Haasteen tarkoitus on herätellä ihmisiä siihen, että vaateteollisuus on ympäristölle todella raskasta ja jokaista tuotettua vaatetta tulisi käyttää paljon, jotta vaatteen tuottamiseen käytetyt luonnonvarat eivät menisi hukkaan. Ja tarkoituksena on myös kiinnittää huomiota siihen, että valittaisiin parempaa laatua, joka myöskin kestää sen 30 käyttökertaa ja paljon enemmän.

30 käyttökertaa kuulostaa ehkä vähältä, ja sitä se onkin! Mutta tällaisena pikamuodin aikana väitän, että lähes jokaisen kaapista löytyy vaate tai vaatteita, joille ei ole kertynyt sitä 30 käyttökertaa, vaikka ne olisivat olleet pidempään meidän vaatekaapissa.

Alusvaatteet, sukat ja vaatekaapin perusvaatteet saavat varmasti 30 kertaa melko helposti, mutta esimerkiksi juhlavaatteet tai jotain tiettyä tilaisuutta varten ostetut vaatteet ovat varmasti niitä, mille ei ehkä sitten kerrykään käyttökertoja niin paljoa.

Jos vaatekaapissa on 20 hellemekkoa, niille kaikille on vaikea saada kesäkauden aikana montaakaan käyttökertaa, vaikka käyttäisit pelkkiä mekkoja koko kesän. 30 käyttökertaa jokaiselle mekolle tarkoittaa siis monen kesän käyttöaikaa!

Kapselipukeutuminen ja vaatemäärän rajaaminen auttaa huomattavasti.

Kun vaatekaapissa on vain rajattu määrä lempivaatteita, ne saavat paljon käyttökertoja ja sinulla on enemmän vaatteita, jotka pysyvät vaatekaapissasi ja käytössäsi pitkään!

25 vaatteen kapseli

Mitä minun 25 vaatteen kapseli sisältää?

25 vaatteen kapseli

Minun loppukesän 25 vaatteen kapseli sisältää vain mun käyttövaatteita, joita käytän päivittäin töissä ja vapaa-ajalla.

Kenkiä, ulkovaatteita, kotivaatteita tai asusteita en laskenut mukaan!

Tein kapselin kesäkapselini pohjalta. Kesäkapselissa on ollut muutamia vaatteita enemmän, mutta karsin muutaman vähemmän käytetyn pois, tämä 25 vaatetta on minulle varmasti täysin riittävä!

Kapselissa on mukana:

  • 2 t-paitaa: mustia printillisiä molemmat
  • 4 toppia: valkoinen, kuviollinen ja musta perustoppi, sekä musta toppi, jossa hihat ja kaulukset
  • farkkupaita
  • 8 neuletta: 2 paksumpaa pitkää neuletakkia, 4 pellavasekoiteneuletta, 2 viskoosineulosta
  • collegejakku
  • 2 mekkoa: midimittainen hihaton puuvillamekko ja harmaa lyhythihainen tencelmekko
  • 2 paitamekkoa: leopardikuvioinen ja yksivärinen musta
  • 3 housut: mustat farkut, culottesit ja pilkulliset, rennot viskoosihousut
  • 2 leggingsit: molemmat mustia, kiiltäväpintaiset ja puuvillatrikoiset

Kapselin koostumus:

Kapseli on mielestäni vähän epätasapainossa. Se johtuu siitä, että minulla on todella vähän housuja. Tässä kapselissa olevat kolmet housut ovat ainoat mitä omistan ja käytän. Enimmäkseen käytän mustia farkkuja.

Vaatekaapissani olisi kyllä paikka uusille housuille ja jollekin erilaiselle housumallille, mutta en ole vielä keksinyt millaiset ne voisi olla! Mutta viihdyn toki farkuissa hyvin. Kapselissa on mukana myös useampi mekko, joten farkuttomiakin päiviä on luvassa kyllä useita!

Neuleita käytän paljon ja tykkään niistä kovasti, mutta kahdeksasta neuleesta voisi yksi tai kaksi olla hyvin alaosia, jos sellaisia vaatekaapissani enemmän olisi.

Asujen kirjaaminen vuonna 2018

Olen tehnyt tätä samaa asujen / käytettyjen vaatteiden kirjaamista ennenkin. Tutustuin kapselipukeutumiseen loppuvuodesta 2017 ja oma ensimmäinen kapselivaatekaappi otti melko pitkään muotoutuakseen. Nämä asut ovat ensimmäisestä kesäkapselistani vuodelta 2018.

Vuonna 2018 minulla oli käytössä Smart Closet -niminen appi. Se jostain syystä lakkasi toimimasta minulla ja nyt käytän YourCloset -nimistä appia, joka on hyvin samankaltainen. Nämä siis Androidille!

Tuolloin toukokuussa 2018 minulla oli käytössä 36 vaatetta, eli reilusti enemmän kuin nyt. Löysin nämä lataamani kuvat ja kuvien yhteyteen kirjoittamani tekstit eräästä keskusteluryhmästä! Olin merkannut tuolloin kuvanjulkaisuhetkellä appiin 37 asua ja käyttökertoja vaatteet saivat tämän verran sinä aikana:

Käyttökertoja 10 – 1 vaate
Käyttökertoja 8 – 1 vaate
Käyttökertoja 5 – 2 vaatetta
Käyttökertoja 4 – 3 vaatetta
Käyttökertoja 3 – 4 vaatetta
Käyttökertoja 2 – 16 vaatetta
Käyttökertoja 1 – 6 vaatetta

Eli ainoastaan 2 vaatetta sai enemmän kuin viisi käyttökertaa! Ja noiden lukujen perusteella kolme vaatetta ei ollut päässyt käyttöön ollenkaan tuona aikana.

25 vaatteen kapseli

Palataan tähän kapseliin siis syyskuun puolella, kun olen saanut kaikki elokuun asut ja käyttämäni vaatteet appiin kirjattua. Teen sitten yhteenvetopostauksen ja kerron minkä verran kukin vaate sai käyttökertoja kuukauden aikana!

Voit tilata blogin uusimmat postaukset suoraan sähköpostiisi sivupalkin kentästä! Näin et missaa tulevia kirjoituksia! Mobiililaitteella löydät saman kohdan painamalla kolmea viivaa yläpalkissa!

Voit kommentoida tai laittaa viestiä:

terkuin,
Pia

6 Comments

  • Satu // Life with Satu

    25 vaatetta riittää yllättävän pitkälle mikäli aluspaitoja, sukkia ja alusvaatteita on riittävä määrä. Tätä tuli raskauden aikana kokeiltua, mutta palata en ihan noin niukkaan määrään kuitenkaan halua. Itse olen suunnittelemassa kapseleitani tällä hetkellä vasta, halusin peruskapseli farkuille, t-paidoille ja muutamalle perus neuleelle. Niiden lisäksi sitten vuoden aikojen mukaan mennään. Peruskapseli lähinnä siksi että koen ainakin itse olevani paremmin perillä siitä montako t-paitaa jne oikeasti omistan.

    30 käyttökertaa sitten onkin se haaste, omassa kaapissani neutraalit saavat kyllä käyttöä niin paljon, mutta vähänkään räväkämmät vaatteet harvemmin. Pitäisi aidosti käyttää vain niitä neutraaleja mutta aika ajoin sitä haluaa värejäkin mukaan.

    • alanen.pia

      Tuota kapselimallia käyttää moni! Että on yksi ympäri vuoden oleva peruskapseli, jota maustetaan sitten vuodenajan mukaisesti. Mulla on myös useita vaatteita, jotka ovat käytössä ympäri vuoden, mutta en ole sen enempää määritellyt peruskapselia itselleni. 🙂

  • Jaana

    Minä yritän käyttää vaatetta niin monta kertaa että käyttökerran hinnaksi jää enintään 1 euro. Nykyään harvoin ostan yli 30 euroa maksavia vaatteita. Seuraan käyttöä vaatteen ostosta siihen asti kun se poistuunkäytöstä. Tämäkin lisää harkintaa, kun olen ostamassa vaatetta.

    • alanen.pia

      Tuo käyttöhinta on myös yksi näkökulma asiaan 🙂 Mitenköhän seuraat..? Onko joku appia tai taulukko vai vihko vai miten? 🙂

  • Jaana

    Ihan vaan ruutupaperille. Merkitsen siihen vaatteen ostopäivän ja hinnan ja tukkijätkän kirjanpidolla merkkaan käyttökerrat.

Ajatuksia? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

%d bloggaajaa tykkää tästä: