Kapselipukeutuminen
Kapselipukeutuminen

Vaatteiden kierrätys – Mitä tehdä karsituille vaatteille?

Kirjoitin viime viikon postauksessa vaatteiden karsimisesta. Kerroin postauksessa, miten vaatteiden karsimista voi tehdä järkevällä tavalla ja annoin vinkkejä käytännön toteutukseen. Mutta vaatteiden kierrätys ja se, mitä tehdä karsituille vaatteille karsimisen jälkeen, on myös erittäin tärkeä aihe pohtia!

Käy lukemassa viime viikon postaus tästä linkistä:
Vaatteiden karsiminen ajatuksella

Vaatteiden “pois heittäminen” ei siis ole niin yksinkertaista, eikä sen pidä olla. Me olemme jokainen omalta osaltamme vastuussa siitä, että meiltä lähtevä jäte menee sille kuuluvaan paikkaan. Tekstiilijäte on yksi osa synnyttämästämme jätteestä.

Tsekkaa postauksen lopusta vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn loistava kaavio, mistä pystyt helposti katsomaan, mihin sinun kuuluisi lajitella oma käytetty vaatteesi! Ota se itsellesi talteen, niin tiedät mitä tehdä karsituille vaatteille, jos ja kun karsimista joskus teet!

Tekstiilijätteen määrä Suomessa

Suomessa syntyy tekstiilijätettä yli 70 miljoonaa kiloa vuodessa!

Jokainen suomalainen tuottaa vuodessa noin 13 kiloa tekstiilijätettä. Tämä on keskiarvo, eikä tietenkään jakaudu jokaiselle vuodelle tasaisesti. Usein esimerkiksi muuton tai isompien siivousurakoiden ja vaatekaapin karsimisen kohdalla hävitettävää tekstiiliä löytyy kodista suurempia määriä.

Suuri osa suomalaisilta tulevasta tekstiilijätteestä poltetaan tällä hetkellä sekajätteestä eriteltynä ja hyödynnetään energiaksi, mutta oikealla lajittelulla tätä määrää voitaisiin pienentää hurjasti ja saada lisäaikaa jo tuotetulle tekstiilille.

Jo tuotettuihin tekstiileihin on käytetty luonnonvaroja jo ja olisi tärkeää, että kaikki käyttökelpoinen tekstiili pysyisi käytössä mahdollisimman kauan ja polttoon päätyisi vain käyttökelvoton tekstiili, mitä ei voi enää uudelleen käyttää tai kierrättää.

Miten vähentää tekstiilijätteen määrää?

vaatteiden kierrätys

Paras tapa tekstiilijätteen vähentämiseen pidemmällä aikavälillä on tietenkin tekstiilin ostamisen vähentäminen. Ja toinen hyvä tapa on jo hankitun tekstiilin pitäminen käyttökuntoisena, alkuperäisessä tarkoituksessaan, mahdollisimman pitkään.

Miten tekstiili pysyy käyttökuntoisena mahdollisimman pitkään?

  • Kiinnittämällä jo ostaessa huomiota vaatteen laatuun ja materiaaliin voit vaikuttaa sen elinikään. Vaatteen laadun arvioiminen ei tietenkään ole ihan läpihuutojuttu ja voi olla joskus hyvin vaikeaa. Pelkkä hinta tai ostopaikka ei välttämättä kerro laadusta.
  • Oikeanlainen pyykkihuolto ja turhan pesemisen välttäminen. Moni pesee vaatteita turhaan liikaa. Turha peseminen kuluttaa vaatetta ja kuormittaa ympäristöä.
  • Vaatteiden huoltaminen ja korjaaminen: nyppyjen poistaminen, kenkien hoitaminen, reikien paikkaaminen, ratkenneiden saumojen ompelu, irronneiden nappien kiinnittäminen yms.

Blogiin tulossa kirjoituksia vaatehuollosta myöhemmin!

Vaatteiden kierrätys

Vaatteiden kierrätys on vakiintunut terminä tarkoittamaan vaatteen eteenpäin laittamista omista käsistä, oli se kohde ja tuleva käyttötarkoitus mikä vain.

Tavallaan kierrätys on terminä väärä, jos siis on kyse siitä, että sinä karsit vaatteita, viet ne kirpputorille ja joku seuraava ihminen ostaa ne sieltä. Kirppiksellä myyminen tai hyväkuntoisen vaatteen lahjoittaminen on enemmänkin vaatteen ohjaamista uudelleenkäyttöön, kuin kierrättämistä. Tähän uudelleenkäyttöön pitäisi pyrkiä, jotta kaikki mahdollinen käyttökelpoinen tekstiili pysyisi käytössä mahdollisimman pitkään.

Vaatteiden kierrätys tarkoittaa kirjaimellisesti vaatteen materiaalin käyttöä uudelleen uuteen tuotteeseen. Sitä ei tee kuluttaja, vaan jätteen käsittelijä. Usein vaatemateriaalit kierrätetään teollisuuskäyttöön esimerkiksi eristeiksi tai imeytysmatoiksi. Pieni osa tekstiilijätteestä pystytään kierrättämään uudeksi kankaaksi vaateteollisuuteen.

Mutta tosiaan, vaatteiden kierrätys on niin vakiintunut termi, että itsekin päätin sitä käyttää tässä postauksessa!

Uudet tuulet odottavat jo muutaman vuoden päässä!

Tekstiilijätteen käsittelyyn ollaan tekemässä Suomessa uutta tekstiilinkäsittelylaitosta, joka toivottavasti saadaan käyttöön lähivuosina. Vaatteiden erilliskeräyksen ja uuden käsittelylaitoksen avulla saataisiin vähennettyä energiapolttoon päätyvän tekstiilin määrää ja hyödyntämään tekstiilijätettä paremmin!

Lue lisää:
Turun Sanomat: Poistotekstiilien pilottilinjasto rakennetaan Paimioon – Täyden mittakaavan jalostuslaitos tulee myöhemmin Turkuun

vaatteiden kierrätys

Mitä tehdä karsituille vaatteille ja tekstiilijätteelle?

Kun olet karsinut omasta vaatekaapistasi sinulle ylimääräiset vaatteet pois, mitä sille kuuluisi tehdä? Vaatteille pitäisi nyt löytää oikea jatkosijoituspaikka!

Ensimmäisenä kannattaa miettiä karsitut vaatteet kahteen kategoriaan:
1. Vielä käyttökelpoiset vaatteet
2. Ei enää käyttöön kelpaavat vaatteet

Myy ehjät ja siistit vaatteet eteenpäin!

Itse suosin perinteistä loosikirppistä ja minulla onkin kirppispöytä aina silloin tällöin. “Omalla” kirppiksellä on kätevä sähköinen hinnoittelujärjestelmä, jolloin hinnoittelu on nopeaa ja kätevää!

Kirppiksiä on normaalien loosikirppisten lisäksi myös Facebook pullollaan. Facebookista löytyy monelle asialle ja tuotteelle oma ryhmänsä. Myös alueellisia, kaupunkien tai kaupunginosien kirppisryhmiä on varmasti jokaisessa kylässä nykyään. Myin myös tänä kesänä oman Instagram-tilini kautta omia vaatteitani, sekin toimi oikein hyvin.

Paikallisryhmissä on etuna se, ettei tarvitse nähdä postituksen vaivaa ja tuotteet voidaan noutaa uuden omistajan toimesta.

Helpompaa myymistä

Kirppismyynnissä on aina oma hommansa! Jos haluat itse päästä vähemmällä, nykyään on myös useita palveluita, mihin voit lähettää vaatteet ja palvelun tarjoaja myy ne puolestasi ja ottaa provision myyntituotosta.

Tämä on superhelppo tapa myydä tarpeettomat vaatteet eteenpäin ja tämä tapa säästää aikaasi huomattavasti.

Vaatteiden lahjoittaminen

Lahjoita hyväkuntoiset vaatteet ystävälle tai sukulaiselle, joka on kanssasi saman kokoinen ja kenen tiedät ilahtuvan vaatteesta!

Myös muita lahjoituskohteita on nykyisin todella paljon. Esimerkiksi kierrätyskeskukset, Fida, SPR, Punainen risti ja UFF. Facebookista löytyy myös lahjoittamiseen omat ryhmänsä. Ota selvää oman kuntasi tai alueesi mahdollisuuksista!

Olethan tarkkana lahjoittamiesi vaatteiden kunnosta! Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat pulassa huonokuntoisten vaatteiden kanssa.

Rikkinäiset ja/tai likaiset vaatteet eivät ole lahjoituskuntoisia ja niiden lajitteluun menee hyväntekeväisyysjärjestöjen työntekijöiltä paljon turhaa aikaa. Tämä aika on aina pois jostain muusta tärkeästä työstä!

Jos laitat vaatepussin ulkona olevaan keräyslaatikkoon, huolehdi, että paketti on vesitiivis. Kastuneilla vaatteilla ei ole käyttöä, vain turhaa vaivaa. Kannattaa siis olla ihan extrahuolellinen ulos jätettävien vaatepussien kanssa!

Vaate on nuhjuinen tai rikkinäinen

Jos vaate on nuhjuinen tai rikkinäinen, se ei kuulu esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestön riesaksi. Ole ystävällinen, äläkä lahjoita tällaista vaatteita millekään taholle, jonka tarkoitus on uudelleen käyttää, myydä tai lahjoittaa vaate sellaisenaan.

Tällaiset vaatteet voit halutessasi käyttää kotona rätteinä (riippuen materiaalista). Käytetyt rätit voit hävittää sekajätteen mukana.

Kappahl, H&M ja Lindex ottavat vastaan tekstiiliä, mikä ei ole enää myynti- tai käyttökuntoista! Näillä kaikilla kolmella toimijalla on eri yhteistyökumppanit, mutta samankaltainen toimintaperiaate.

Kappahl: “Otamme vastaan kaikenlaisia vaatteita, kodintekstiilejä, asusteita ja kenkiä, kunhan ne ovat kuivia ja melko puhtaita. Sillä ei ole väliä, ovatko tekstiilit ehjiä vai rikkinäisiä!”
H&M: “Otamme vastaan tekstiilit merkistä ja kunnosta riippumatta, myös parittomat sukat, kuluneet T-paidat ja vanhat lakanat.”
Lindex: “Otamme vastaan kaiken tyyppisiä tekstiilejä niiden ostopaikasta riippumatta. Tekstiilien on oltava kuivia, puhtaita ja suljetussa muovipussissa tai -kassissa.”

Nämä keräykset ottavat vastaan myös ehjiä vaatteita, mutta pääasiassa pyrkisin lahjoittamaan käyttökelpoiset vaatteet muille tahoille, jotta ne hyödynnettäisiin Suomessa. Nämä vaateketjujen keräämät vaatteet siirtyvät ulkomaille muiden murheeksi.

huom! Kappahl ja Lindex eivät tällä hetkellä (4.8.2020) ota vastaan tekstiilijätettä. Tilanne on ymmärtääkseni väliaikainen kummallakin toimijalla. H&M ottaa vastaan myymäläkohtaisesti.

Suosittelen katsomaan MOT:n todella mielenkiintoinen dokumentin tästä aiheesta: Käytetyn vaatteen jäljillä
Ja lue perään myös Outi Les Pyy -blogista MOT:n dokumenttiin liittyvä kirjoitus ”Mihin käytetyt tekstiilit menevät Suomesta?”

Uutta tilalle halvalla

Vaatekaupoilla on tapana antaa tekstiilijätepussista alekuponki tai muuta ostoetua. Muista, että sinun ei ole pakko ottaa vastaan alekuponkia! Tai ainakaan sinulla ei ole velvollisuutta ostaa kupongilla uutta vaatetta, mitä et olisi ehkä muuten ostanut. Toki harkittuun ja tarpeeseen tehtyyn hankintaan voi etua käyttää!

Noudata tätä kaaviota kun lahjoitat vaatteita!

Tässä Outi Pyyn kaaviossa on hyvin esitetty, mihin voit lahjoittaa tekstiiliä!
Lue myös Outin blogista postaus:
Lahjoita vaatteet oikein kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön
Postauksesta löytyy myös linkki podcast-jaksoon, jonka Outi Pyy on tehnyt yhdessä Arkijärki-podcastin Jenni Sarraksen kanssa, suosittelen kuuntelemaan!

Outi Pyy on vastuullisuusvaikuttaja, jolta ei tiedot lopu kesken ihan heti! Suosittelen lämpimästi ottamaan hänet seurantaan Instagramissa!
Löydät Outin Instagram -tilin täältä: https://www.instagram.com/outilespyy/

vaatteiden kierrätys

Toivottavasti tästä postauksesta oli sinulle hyötyä ja vaatteiden kierrätys onnistuisi näillä ohjeilla! Kirjoitan myöhemmin postauksia muun muassa vaatehuoltoon liittyen!

Voit tilata blogin uusimmat postaukset suoraan sähköpostiisi sivupalkin kentästä! Näin et missaa tulevia kirjoituksia! Mobiililaitteella löydät saman kohdan painamalla kolmea viivaa yläpalkissa!

Voit kommentoida tai laittaa viestiä:

terkuin,
Pia

2 Comments

  • Satu // Life with Satu

    Olipas kiva postaus! Itse olen vienyt vanhoja joko kirpparille tai kierrätyskekuskukseen. Nuhjuiset ja rikkinäiset olen melkein muokannut räteiksi. Ne saavat uuden elämän sitä kautta. Eihän se kaikille sovi ja joskus vaatteita on ihan liikaa, mutta aika usein sitä on juttuja joihin haluaa jotain kertakäyttöistä rättiä käyttää (kenkien lankkaus, nahkalaukkujen huolto…) joihin sitten on pino vanhoja t-paitoja joilla kuurata.

    • alanen.pia

      Joo mä olen myös vanhoja tekstiilejä valjastanut siivouskäyttöön, se on hyvä tapa hyödyntää vielä yhden kerran käyttökelvoton vaate ennen hävittämistä!

Ajatuksia? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

%d bloggaajaa tykkää tästä: