Kapselipukeutuminen
Hankinnat,  Kapselipukeutuminen

Uuden vaatteen hankkiminen

Postauksen kuvat Mirjami Liimatainen Photography
Kuvauspaikkana ihana raumalainen Hetki Design

Uuden vaatteen hankkiminen

Nyt kun olet edellisten postausten kohdalla miettinyt omaa tyyliäsi, karsinut vaatekaapistasi ylimääräiset vaatteet pois ja olet miettinyt elämäntyyliäsi ja mihin erilaisiin tilaisuuksiin tarvitset vaatteita, voi olla sellainen tilanne, että tulee kyseeseen muutaman uuden vaatteen hankkiminen.

Vuonna 2020 ihmisten vaatekaapit pursuavat vaatteita, koska vaatteet ovat nykyisin halpoja, ne ovat superhelposti saatavilla ja uusien vaatteiden ostaminen on helppoa ja hauskaa. Ei tarvitse edes nostaa pyllyä penkistä, kun paketti on jo matkalla ja muutamassa päivässä vaikka kotiovellasi.

Tärkeintä kestävän vaatekaapin luomiseen ja oman tyylin mukaisen pukeutumiseen on ostoprosessin hidastaminen!

Oman tyylin miettiminen ja uusien hankintojen harkitseminen on kaiken a ja o silloin, kun on uuden vaatteen hankkiminen mielessä.

Miksi teemme huonoja hankintoja?

Huonot hankinnat ja hutiostokset ovat usein seurausta nopeista ostopäätöksistä. Nopeat ostopäätökset taas ovat usein seurausta siitä, että sinulle on tulossa joku tärkeä tapahtuma ja sinulla “ei ole mitään päälle pantavaa”. Näissä tilanteissa rynnätään kaupoille ja ostetaan jotain, jotta olisi edes jotain päälle pantavaa tapahtumaan.

Mainoksia tulee koko ajan edestä ja takaa ja “pakko saada” -fiilis syntyy somessa helposti! Nämä ajavat meitä nopeisiin päätöksiin.

Harkitse rauhassa

Kirjoitin postauksen aiemmin vaatteiden karsimisesta, voit lukea postauksen tästä:
Vaatteiden karsiminen ajatuksella

Kirjoitin karsimiseen liittyvässä postauksessa, että kaikkea ei kannata karsia heti. Joitain ei-niin-ihania vaatteita kannattaa pitää vaatekaapissa mukana siihen saakka, että löytää korvaavan vaatteen, joka on juuri täydellinen tai ainakin hyvin lähellä sitä.

Ota aikaa, harkitse ja etsi ajan kanssa juuri se täydellinen vaate.

Eli ei kannata korvata vähän huonoa vaatetta hätäisesti toisella vähän huonolla vaatteella. Älä siis ryntää karsimisprosessin jälkeen heti vaatekauppaan! Tee ostopäätös hyvällä tuulella ja ilman kiirettä. Muuten olet hetken päästä samassa tilanteessa, kuin ennen karsimista.

Aukkojen täyttäminen – tee ostoslista

Jos olet karsinut vaatekaappiasi, saatat huomata, että sinulla on useampiakin vaatteita, joita kaipaisit täydentämään vaatekaappiasi. Pohdi ja tee ostoslista näistä tuotteista.

Jos olemme tehneet ostoslistan tarvitsemistamme tuotteista ENNEN ostoksille menoa, on epätodennäköisempää että tulet kaupasta ulos kassissasi jotain turhaa.

Tämä toki tarkoittaa sitä, että olet todella pohtinut ostoslistaasi ja pysyt siinä. Mitä tarkempi lista sinulla on, sitä helpommin ostat juuri sinun tyylisiä ja sinun vaatekaappiisi sopivia vaatteita.

Budjetoi ja priorisoi

Harvalla meistä on rajaton budjetti ja laadukkaita tuotteita etsiessä ja ostaessa pitää usein miettiä myös vaatteen hintaa. Mieti minkä tuotteen lisääminen vaatekaappiisi tuo eniten positiivista vaikutusta. Ne tuotteet, jotka tuovat eniten positiivista vaikutusta ja auttavat sinua parhaiten, menevät ostoslistan kärkeen ja näihin kannattaa panostaa aikaa ja rahaa ensimmäisenä.

Muista aina oma tyylisi

Kaikkien hankkimiesi vaatteiden tulisi aina sopia omaan tyyliisi täydellisesti! Omaa tyyliä kannattaa miettiä ja jättää ihan kivat ja vähän sinne päin olevat vaatteet hankkimatta ja malttaa etsiä vain tosi hyviä ja ihania vaatteita. Tämä saattaa viedä aikaa!

Lue postaus oman tyylin löytämisestä täältä:
Miten löytää oma tyyli? Mitä hyötyä on oman tyylin määrittelystä?

Oma tyyli tulisi pitää mielessä myös alevaatteita ostaessa ja kirppiksellä kiertäessä. Teemme usein myönnytyksiä materiaalin tai istuuvuuden tai muiden yksityiskohtien suhteen, jos vaate on halpa! Se ei kannata. Et tule rakastamaan vaatetta, jos vaate on käytössä huono tai epäsopiva. Eikä halpa hinta siinä kohtaa enää lohduta.

Käyttämätön vaate on aina rahanhukkaa ja halvoistakin käyttämättömistä vaatteista voi kertyä suuri summa kuukausi- ja vuositasolla.

Muista oma elämäntyylisi

Tarvitset vaatteita, jotka ovat käytännöllisiä, tuntuvat hyviltä päälläsi ja jotka sopivat sinun omaan elämäntyyliisi eli siihen mitä sinä teet ja missä vietät aikaasi!

Biletoppi ei ehkä ole maailman järkevin hankinta, jos käyt ulkona kerran kahdessa kuukaudessa ja biletoppeja on vaatekaapissasi valmiina jo 10kpl.

Vaatteen laatu

Tämä onkin sitten kinkkisempi juttu! Miten määritellä hyvälaatuinen vaate? Vaatteen hinta tai vaatteen ostopaikka ei välttämättä kerro vaatteesta mitään. Kallis merkkivaatekin voi olla laadultaan huono ja edullinen ostos ketjuliikkeestä voi olla oikein hyvä ja pitkäikäinen.

Palataan pohtimaan vaatteiden laatuasioita myöhemmässä postauksessa!

Jätä ostamatta tai palauta ilman häpeää

Usein on parempi olla ilman, kuin ostaa huonoa tai sinulle sopimatonta vaatetta täyttämään kaappejasi!

Vaatekauppoihin on aina mahdollista mennä katsomaan vaatteita ja niitä saa sovittaa. Voit viettää kaupassa tunteja ja sovittaa yllesi sata vaatetta. Sinulla ei silti ole velvollisuutta ostaa mitään. Tiedän, että moni kokee painetta hankkia jotain. Varsinkin pienemmissä liikkeissä, joissa saa henkilökohtaista palvelua ja myyjä käyttää sinuun aikaasi.

Verkkokaupoista tilatessa tämä häpeäongelma on usein pienempi. Itse pyrin miettimään myös verkko-ostokset valmiiksi niin, että jos vaatteen istuvus on oikea, se saa vaatekaappiini jäädä.

Joskus vuosia sitten tilailin isoista nettikaupoista suuria määriä vaatteita sovitukseen ja palautin myös suuria määriä. Nykyisin oma tyyli on paljon selkeämpi, enkä näe tuollaisessa tilailussa järkeä. Omat shoppailutottumukset on kyllä vuosien aikana muuttuneet paljon!

Verkkokauppaostoihin saa aina palautusoikeuden, mutta nykyisin palautus on usein maksullista. Maksullinen palautus on mielestäni ihan hyvä juttu ja toivottavasti saa ihmiset harkitsemaan vähän enemmän tilauksiaan ja vähentämään palautettavien tuotteiden ja pakettien määrää.

30 käyttökertaa jokaiselle hankitulle vaatteelle

Kirjoitin aiemmassa postauksessa jo vaatteen kolmestakymmenestä käyttökerrasta, johon olisi hyvä pyrkiä.

Lue postaus tästä:
25 vaatteen kapseli loppukesäksi

Tämä “30 käyttökertaa” on minusta hyvä pitää mielessä kaupan sovituskopissa. 30 käyttökertaa ei ole kovin paljoa vaatteen elinkaaren aikana, eikä sen pitäisi missään nimessä olla riittävä määrä. Mutta ajatuksen tasolla se on konkreettisempaa kysyä itseltä “käytänkö tätä 30 kertaa” kuin se, että kysyisit “käytänkö tätä paljon”. Jos vaate saa helposti ja nopeasti 30 käyttökertaa, todennäköisesti se on sinulle mieluinen ja käyttökertoja tulee rutkasti enemmän.

Oman elämäntyylin määritteleminen auttaa sinua hahmottamaan, minkä verran tarvitset eri tyyppisiä asuja ja vaatteita. Uusia hankintoja tehtäessä kannattaa miettiä tarkkaan omaa elämäntyyliä ja tuoko vaate vaatekaappiisi oikeaa lisäarvoa ja vai tuoko se sinne vain hyllyntäytettä.

Jos vaatekaapissa on 20 hellemekkoa, niille kaikille on vaikea saada kesäkauden aikana montaakaan käyttökertaa, vaikka käyttäisit pelkkiä mekkoja koko kesän. 30 käyttökertaa jokaiselle mekolle tarkoittaa siis monen kesän käyttöaikaa! Voi siis olla, että et tarvitse uutta mekkoa valikoimiisi.

Toivottavasti tästä postauksesta oli sinulle iloa! Kirjoittaessa postausta sain myös itselleni paljon ajatuksia, minkälaisia juttuja tulisi miettiä kun uuden vaatteen hankkiminen tulee kyseeseen!

Voit tilata blogin uusimmat postaukset suoraan sähköpostiisi sivupalkin kentästä! Näin et missaa tulevia kirjoituksia! Mobiililaitteella löydät saman kohdan painamalla kolmea viivaa yläpalkissa!

Voit kommentoida tai laittaa viestiä:

terkuin,
Pia

Ajatuksia? Kommentoi, niin jutellaan lisää!