Kapselipukeutuminen
Kapselipukeutuminen

Vaatteiden karsiminen ajatuksella

Vaatteiden karsiminen

Moni meistä kamppailee liian täyden vaatekaapin kanssa. Vaatteiden karsiminen pienempään määrään voi olla paikallaan, mutta se kannattaa tehdä ajatuksella!

Mahdollisimman pieni vaatemäärä ei mielestäni ole itsessään tavoiteltava asia, vaan vaatteita pitää olla riittävästi, jotta elämä on mukavaa ja vaatehuolto helppoa.

Vähemmällä määrällä vaatteita sinun on helpompi löytää vaatekaapistasi haluamasi vaatteet, pukeutuminen helpottuu ja oma tyyli kirkastuu!

Annan tässä postauksessa vinkkejä, miten on helppo karsia omasta vaatekaapista ylimääräiset vaatteet pois ja kerron, miksi se kannattaa.

Se, mitä karsituille vaatteille tehdään karsimisen jälkeen on myös erittäin tärkeä aihe pohtia! Kirjoitin postauksen vaatteiden kierrättämisestä, luethan myös sen!
Vaatteiden kierrätys – Mitä tehdä karsituille vaatteille?

Miksi vaatteiden karsiminen kannattaa?

  • Kun vaatteita on kohtuullinen määrä, ne pääsevät kaikki käyttöön.
  • Kun tiedät, mitä vaatteita sinulla on, sinun on helpompi pukeutua kuhunkin tilanteeseen sopivalla tavalla.
  • Kaikilla vaatteillasi on joku tarkoitus vaatekaapissasi. Vaatekaapissasi ei karsimisen jälkeen ole sellaisia vaatteita, jotka eivät sovi minkään toisen vaatteesi kanssa yhteen eli kaikki vaatteesi sopivat muutamaan asuun ja tulevat näin myös käyttöön.
  • Vaateostoksilla sinulla on käsitys, mitä vaatekaapistasi jo löytyy, etkä osta turhia vaatekappaleita lisäämään vaatemäärää turhaan.
  • Vaatekaappisi pysyy paremmassa järjestyksessä, kun kaikille vaatteille on oma paikkansa ja niille on tarpeeksi tilaa. Vaatteet on helpompi laittaa omalle paikalleen, eikä ne jää lojumaan nurkkiin.

Karsiminen trendinä

KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika -kirjan ja KonMari -metodin jälkeen vaatteiden karsiminen oli suuren suuri trendi. Mutta itse karsimisen takia ei kannata karsia. Kannattaa miettiä karsimisen tavoitteet muualle, kuin siihen, että voi kertoa omistavansa mahdollisimman vähän.

Mielestäni suurin osa ihmisistä ymmärsi koko KonMari -metodin ihan väärin (ja suuri osa väärinymmärtäjistä ei varmasti ole lukeneet koko kirjaa). KonMari -metodin tavoitteena kun ei ole se, että kaikki mahdolliset tavarat pitää hävittää ja tulla mahdollisimman vähällä toimeen. Vaan metodin tavoitteena on pyrkiä omistamaan vain asioita, jotka tuovat iloa.

Maltti on valttia

Vaatteiden karsiminen ei useinkaan ole kerralla suoritettava asia, ei ainakaan minun kohdallani.

Itse olen ollut tässä aiheessa lempeä itselleni, ja luopunut vähälle käytölle jääneistä vaatteista silloin kun se on tuntunut hyvältä. Jotkut vaatteet ovat “selvinneet” monestakin karsintakierroksesta, mutta eivät vain silti ole päätyneet käyttöön ja ovat päätyneet myyntiin kuitenkin lopulta. Sekin on ihan ok.

Oma asenne vaatemäärää ja omaa tyyliä kohtaan muuttuu ja selkeytyy pikkuhiljaa. Käytännön kautta huomaa, kuinka pienempi vaatemäärä tuntuu hyvältä. Ja kun huomaa, miten ylimääräisen vaatemäärän poistaminen vaatekaapista selkeyttää vaatekaappia ja pukeutumista, se auttaa jatkossa karsimisen kanssa ja auttaa ymmärtämään, miksi kaikkea ei tarvitse säilyttää.

Vaatteiden karsiminen on muodostunut minulle rutiiniksi, joka tulee tehtyä kausittain. Joskus löytyy enemmän karsittavaa, joskus vähemmän. Koska olen suorittanut karsimista maltilla, ei tule mieleeni yhtään vaatetta, jota olisin jäänyt kaipaamaan.

Tänä keväänä ennen kirppispöydän varaamista, kävin läpi myytäviä vaatteita ja otin kirppiskasasta takaisin vaatekaappiini kolme vaatetta, jotka tuntuivatkin ihanilta ja kesävaatekaappiini sopivilta. Mutta nämä vaatteet ei ole kertaakaan löytänyt tietä päälleni. Hyvä muistutus siitä, että kannattaa luottaa omiin päätöksiinsä ja omaan tyyliinsä.

Tavoitteena on tietenkin jatkossa vähentää vaatekaappiin saapuvan vaatteen määrää, jotta tällaista karsintaa ei tarvitsisi tehdä aina vain uudelleen ja uudelleen. Tämä vaatii oman tyylin ja kulutustottumusten tarkastelua!

Lue myös:
Mikä on kapselivaatekaappi ja mitä tarkoittaa kapselipukeutuminen?

Vaatteiden karsiminen

Karsi turhat ja sopimattomat vaatteet pois!

Tyhjennä vaatekaappisi sisältö kokonaisuudessaan sängyllesi. Etsi myös muualla asunnossa olevat vaatteet samaan läjään. KAIKKI vaatteesi siis. Kun otat kaikki vaatteesi yhteen pinoon, näet helposti kokonaiskuvan siistä, minkä verran sinulla on vaatteita.

Jaa vaatekaapin sisältö pinoihin:

Vaatteet, jotka haluat pitää

Valitse säilytettävien vaatteiden pinoon vaatteet, jotka haluat pitää ja joita käytät aktiivisesti arjessasi. Vaatteita, joista pidät ja jotka sopivat sinulle. Kaikki lempparivaatteesi pääsevät automaattisesti tähän pinoon.

Lue myös postaus oman tyylin löytämisestä ja määrittelystä, se auttaa sinua karsimisprosessin kanssa.
Lue postaus tästä: Miten löytää oma tyyli? Mitä hyötyä on oman tyylin määrittelystä?

Ehkä

Laita ehkä -pinoon vaatteet, joista et ole ihan varma ja jotka tarvitsevat vähän miettimistä. Ehkä-vaatteet voivat olla vaatteita, joita et ole pitänyt vähään aikaan tai joita sinun pitää vielä sovittaa yllesi.

Ehkä-pinon vaatteet on sellaisia, mistä pidät kovin ja tunnet olosi ihanaksi ne yllä. Ehkä-vaatteet voivat olla sellaisia vaatekappaleita, jotka ovat vain jääneet vaatepaljouden vuoksi liian vähälle huomiolle ja hautautuneet vaatemassan alle. Tällaisille vaatteille voi olla hyvä antaa vielä mahdollisuus. Jos ne ei jatkossakaan valikoidu päälle, voit luopua niistä myöhemmin.

Ei sesongissa tällä hetkellä

Vaatteiden karsiminen

Kesällä voit huoletta pakata paksut neuleet ja muut paksua materiaalia olevat vaatteesi pois käyttövaatteidesi joukosta. Se, että vaatekaapissasi on esillä vain tällä hetkellä käytössä olevia vaatteita, tuo vaatekaappiisi aivan huikeasti selkeyttä!

Sesongin ulkopuolella olevat vaatteet voit pakata vaikka pahvilaatikkoon tai tyhjään matkalaukkuun ja viedä varastoon, varata niille oman hyllyn vaatekaapistasi, sujauttaa sängyn alle säilytykseen tai missä sinulla sitten sattuukin olemaan niille tilaa. Nämä vaatteet voivat olla myös sellaisella ylähyllyllä, mitä ei muuten arjessa tule käytettyä, koska sieltä on vaikea ottaa asioita.

Talvivaatteiden karsiminen kesähelteellä ei välttämättä ole maailman paras ajatus. Voi olla hyvä odottaa talvivaatteiden kanssa loppusyksyyn ja käydä ne läpi silloin tulevaa kautta varten. Helteellä voi olla vaikea asennoitua ihaniin neuleisiin ja lämpimään talvipukeutumiseen!

Huoltoa kaipaavat

Löysitkö vaatekaapistasi jotain rikkinäistä tai nuhjuista?
Onko joku vaate ollut siksi pois käytöstä, että siinä on pieni reikä, tai siksi että se on nyppyinen? Arvio, onko vaate kokonaan käyttökelvoton vai voisiko sen vielä korjata tai huoltaa omaan käyttöön.

Osaatko itse huoltaa tai korjata vaatteen vai voisiko ompelijasta olla apua (tai äidistä)? Tai pitäisikö kengät käyttää suutarilla, jotta ne saisivat uuden elämän?

Poistettavat

Poistettavien pinoon kuuluu:

  • Vaatteet, joita et ole käyttänyt kuukausiin, ehkä jopa vuosiin.
  • Vaatteet, joissa on edelleen hintalappu paikoillaan (ehkä teit ”hyvän” alelöydön joskus).
  • Ihan kivat vaatteet, joille ei ole mitään paria ja jotka eivät sovi osaksi vaatekaapistasi löytyviä asuja.
  • Vaatteet, jotka ovat sinulle liian pieniä/liian suuria.
  • Vaatteet, jotka eivät istu sinulle niinkuin haluaisit.
  • Vaatteet, joista et pidä.
  • Rikkinäiset tai ikitahraiset vaatteet.

Miten luopua kalliista vaatteista tai hutiostoista?

Kalliit vaatteet ja vaatteet, jotka eivät ole edes päässeet käyttöön, ovat usein karsimisen hetkellä vaikeimpia. Jos olet käyttäny vaatteeseen rahaa, siitä voi olla vaikea luopua. Tuntuu siltä, että heität rahan hukkaan luopumalla vaatteesta, johon se raha on käytetty.

Mutta näinhän se ei ole! Olet rahan menettänyt jo silloin kun ostit vaatteen. Jos vaate on laadukas, ehjä ja nykyajan mukainen, voit myydä sen eteenpäin ja jopa saada rahaa siitä!

Omaan tyyliin tutustumalla ja pienentämällä vaatekaapin sisältöä, opit myös välttämään hutiostoja, joten näitä tilanteita on sinulla toivottavasti jatkossa vähemmän!

Älä karsi liikaa!

Ei ole tarkoitus, että poistat kaapistasi kaiken vain karsimisen riemusta. Tämä johtaa siihen, että sinulla ei ehkä oikeasti ole päälle pantavaa ja sinun on pakko rynnätä heti ostoksille ostamaan tilalle uutta!

Siinähän ei ole mitään järkeä ja nopeiden ostopäätösten ja shoppailureissun jäljiltä päädymme alkutilanteeseen.

Karsi sen verran, että sinulle kuitenkin jää vielä riittävä määrä vaatetta arkeesi. Vaikka se tarkoittaisi sitä, että vaatekaappiin jäisi muutama vaate, mistä et ole ihan varma. Ota tuumaustauko, ja korvaa se myöhemmin, kun olet harkinnut asiaa ja saanut kokonaiskäsityksen siitä, mitä haluat vaatekaapistasi löytyvän ja tiedät tarkalleen mitä haluat.

Kirjoitan myöhemmin oman postauksensa uuden tuotteen hankkimisesta ja mitä siinä kannattaisi ottaa huomioon. Pysythän siis kuulolla!

Mitä tehdä karsituille vaatteille?

Tekstiilijäte on suuri ongelma maailmassa ja sitä tulee koko ajan enemmän ja enemmän. Meillä on vastuumme kuluttajana huolehtia siitä, että vanhat vaatteemme menevät niille kuuluvaan paikkaan. Kirjoittelen kokonaan oman postauksen aiheesta ja julkaisen sen ensi viikon tiistaina eli 4.8.2020. Pysyhän kuulolla!

Kuuluuko vaatteiden karsiminen sun rutiineihin?

Olisi kiva kuulla, oletko sinä karsinut vaatekaappiasi ja millaisella lopputuloksella? Tai oletko suunnitellut tekeväsi sen lähiaikoina?

Voit tilata blogin uusimmat postaukset suoraan sähköpostiisi sivupalkin kentästä! Näin et missaa tulevia kirjoituksia! Mobiililaitteella löydät saman kohdan painamalla kolmea viivaa yläpalkissa!

Voit kommentoida tai laittaa viestiä:

terkuin,
Pia

Ajatuksia? Kommentoi, niin jutellaan lisää!